Wykrywanie malarii bez pobierania krwi?
23 października 2014, 06:50Naukowcy pracują nad plastrami na skórę, które pewnego dnia zastąpią strzykawkę i pobieranie krwi do badań. Simon R. Corrie stworzył i przetestował z zespołem łatkę, która wykrywa w płynie wewnątrzskórnym żywych myszy antygen HRP2 zarodźców sierpowych (Plasmodium falciparum) oraz przeciwciała IgG. W przyszłości metoda powinna znaleźć zastosowanie w diagnostyce chorób innych niż malaria.

Dieta z orzechami włoskimi chroni przed chorobą Alzheimera
22 października 2014, 12:22Dieta uwzględniająca orzechy włoskie może pomagać w zmniejszeniu ryzyka, opóźnieniu początku czy spowolnieniu choroby Alzheimera.

Zdemaskowano ukrytą subpopulację komórek czerniaka
22 października 2014, 11:23Naukowcy ze Szkoły Medycznej Uniwersytetu Północnej Karoliny odkryli populację komórek czerniaka, która ukrywa się w naczyniach krwionośnych guzów. Komórki te naśladują nienowotworowe komórki śródbłonka.
Z indukowanych komórek macierzystych uzyskano organoidy jelita
20 października 2014, 13:09Naukowcy z Centrum Medycznego Dziecięcego Szpitala Cincinnati uzyskali z ludzkich indukowanych pluripotencjalnych komórek macierzystych (ang. induced pluripotent stem cells, iPSC) organoidy jelita. By zapewnić ukrwienie, wszczepili je do torebek włóknistych nerek myszy. Wtedy rozwinęły się one do w pełni dojrzałej tkanki przewodu pokarmowego.

Męskie i żeńskie mózgi inaczej reagują na wysokotłuszczową dietę
17 października 2014, 14:05Męskie i żeńskie mózgi inaczej reagują na wysokotłuszczowe posiłki. Podczas badań na myszach zaobserwowano, że u samców prowadzą one do silniejszego stanu zapalnego i większego zagrożenia dla zdrowia. Dr Deborah Clegg z Cedar-Sinai Diabetes And Obesity Research Institute uważa, że to pozwala wyjaśnić, czemu w wieku przedmenopauzalnym kobiety z nadwagą radzą sobie lepiej niż mężczyźni.

Sok grejpfrutowy ogranicza wzrost wagi myszy na wysokotłuszczowej diecie
14 października 2014, 14:17Sok grejpfrutowy ogranicza przyrost wagi u myszy karmionych wysokotłuszczową paszą.

Uczulanie przez kontakt ze skórą
9 października 2014, 11:20U wielu dzieci alergia na orzeszki ziemne może się rozwijać jeszcze przed ich pierwszym zjedzeniem. Naukowcy z Mount Sinai uważają, że do wczesnej immunizacji przyczynia się nie tylko kontakt z białkami arachidów przez mleko matki bądź kurz, ale i wystawienie skóry na kontakt z alergenami.

Związki zaburzeń odżywiania z pewnym białkiem bakteryjnym
8 października 2014, 10:20Badania naukowców z INSERM-u sugerują, że źródłem zaburzeń odżywiania może być białko ClpB, wytwarzane przez pewne bakterie naturalnej mikroflory jelitowej, np. pałeczki okrężnicy (Escherichia coli). Przez podobieństwa w budowie produkowane przeciwko niemu przeciwciała reagują z hormonem sytości melanotropiną.

Choroby autoimmunologiczne związane z wykorzystaniem konopi w wieku nastoletnim?
8 października 2014, 06:33Naukowcy z Universita degli Studi di Milano twierdzą, że wystawienie na oddziaływanie marihuany w okresie dorastania może poważnie zaburzyć rozwój układu odpornościowego, prowadząc do autoimmunologicznych i przewlekłych chorób zapalnych w dorosłości.

Zidentyfikowano kolejne kancerogeny
6 października 2014, 11:35Do listy kancerogenów prowadzonej przez amerykański Departament Zdrowia dodano cztery nowe substancje. To związki chemiczne używane w przemyśle.